Fhdevelopment logo
A megtérülő fejlesztések szakértője
Cím: 1121 Budapest Rege utca 8 mszf. 5
Tel.: +36-1-392-2772
Fax.: +36/1-395-27-75
E-mail: info@fhdevelopment.hu

Uniós pályázatok a Közép-Magyarország régióban

Az alábbi listában megtalál minden aktuális uniós pályázati kiírást a Közép-Magyarország régióban. A pályázat címére, vagy a Pályázat részleteire kattintva megismerheti az adott pályázati kiírás bővebb tartalmát.

Amennyiben kérdése merülne fel bármelyik uniós pályázati kiírással kapcsolatban, kérjük forduljon hozzánk bizalommal!

K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések (GINOP-2.2.1-15) - Uniós pályázat - Széchenyi 2020 program
Pályázati támogatás összege:

minimum 500 millió - maximum 4 milliárd Ft

Támogatható tevékenységek:

Kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás keretében:

 • Alapkutatás: kísérleti vagy elméleti munka, amelyet elsősorban a jelenségek vagy megfigyelhető tények hátterével kapcsolatos új ismeretek megszerzésének érdekében folytatnak, anélkül, hogy kilátásba helyeznék azok közvetlen üzleti alkalmazását vagy felhasználását. Alapkutatási tevékenységre az a támogatást igénylő nyújthat be támogatási kérelmet a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések című uniós pályázat keretében, amelynek minimum 5 fő, a projekt szakterületének megfelelő tudományterületen PhD fokozattal rendelkező, a támogatási kérelem benyújtásakor és a projekt megvalósítása alatt teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja van.
 • Ipari kutatás: Alkalmazott (ipari) kutatás: tervezett kutatás vagy kritikus vizsgálat, amelynek célja új ismeretek és szakértelem megszerzése új termékek, eljárások vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez, vagy a létező termékek, eljárások vagy szolgáltatások jelentős mértékű fejlesztésének elősegítéséhez. Magában foglalja komplex rendszerek összetevőinek létrehozását, és beletartozhat a prototípusok laboratóriumi környezetben vagy létező rendszerekhez szimulált interfésszel rendelkező környezetben történő megépítése, valamint kísérleti sorozatok gyártása, amennyiben ez az alkalmazott kutatáshoz és különösen a generikus technológiák ellenőrzéséhez szükséges. Ipari kutatás tevékenységre az a támogatást igénylő nyújthat be támogatási kérelmet a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések című uniós pályázat keretében, amelynek minimum 3 fő, a projekt szakterületéhez kapcsolódó, legalább MA/Msc fokozatú diplomával rendelkező, minimum napi 4 órában, a támogatási kérelem benyújtásakor is foglalkoztatott alkalmazottja van.
 • Kísérleti fejlesztés: a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is. A kísérleti fejlesztéshez tartozhat az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások prototípusainak és kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése. Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan prototípusok és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen.
 
 1. Kutatási infrastruktúrához nyújtott beruházási támogatás keretében:
  • Eszközbeszerzés: Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése.
  • A projekt céljához feltétlenül szükséges épület építése, bővítése, átalakítása, korszerűsítése, és a szükséges alap infrastrukturális fejlesztések.
  • Immateriális javak beszerzése: Harmadik féltől piaci áron megvásárolt szabadalmak és egyéb immateriális javak (pl. licenc, oltalom), valamint ezen immateriális javakhoz (szellemi termékekhez) kapcsolódó hasznosítási jogok beszerzése, amennyiben a tranzakcióra a piaci feltételeknek megfelelően került sor. 
 2. Csekély összegű (de minimis) támogatás keretében:
  • Projekt előkészítési tevékenység. 
  • Projektmenedzsment tevékenység (konzorcium esetében kizárólag a konzorciumvezetőnél felmerült költségek).
  • Piacra jutás támogatása
  • A projekt szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele.
 3. Regionális beruházási támogatás keretében:
  • Eszközbeszerzés: Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése.
  • A projekt céljához feltétlenül szükséges épület építése, bővítése, átalakítása, korszerűsítése, és a szükséges alap infrastrukturális fejlesztések.
  • Immateriális javak beszerzése: Harmadik féltől piaci áron megvásárolt szabadalmak és egyéb immateriális javak (pl. licenc, oltalom), valamint ezen immateriális javakhoz (szellemi termékekhez) kapcsolódó hasznosítási jogok beszerzése, amennyiben a tranzakcióra a piaci feltételeknek megfelelően került sor.
A pályázat benyújtható 2015. november 30-tól 2017. november 30-ig -
A pályázat részletei...
Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés - GINOP-2.1.7-15 - Uniós pályázat
Pályázati támogatás összege:

10 - 130 millió forint

Támogatható tevékenységek:
1. Kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás keretében: (minimum a projekt elszámolható költségeinek 40%-a)
 
a) Kísérleti fejlesztés
A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés keretében kísérleti fejlesztés tevékenységet kötelező végezni, önállóan kizárólag ez a tevékenység támogatható.
 
Kísérleti fejlesztés: a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is.
A kísérleti fejlesztéshez tartozhat az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások prototípusainak és kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése. Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan prototípusok és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen.
A kísérleti fejlesztésbe még akkor sem tartoznak bele azok a szokásos vagy időszakos változtatások, amelyeket meglévő termékeken, gyártósorokon, előállítási eljárásokon, szolgáltatásokon és egyéb folyamatban lévő műveleteken végeznek, ha e változtatások fejlesztésnek minősülnek.
 
2. Csekély összegű (de minimis) támogatás keretében (Kizárólag azon vállalkozások esetében támogatható, amelyek a támogatást nem elsődleges mezőgazdasági termeléshez veszik igénybe)
 • Projekt előkészítési tevékenység. A tevékenység önállóan nem támogatható az uniós pályázat keretében.
 • Projektmenedzsment tevékenység (konzorcium esetében kizárólag a konzorciumvezetőnél felmerült költségek). A tevékenység önállóan nem támogatható a GINOP-2.1.7-15 keretében.
 • Iparjogvédelmi tevékenység. A tevékenység önállóan nem támogatható a GINOP-2.1.7-15 keretében.
 • Tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos szolgáltatás igénybevétele. A tevékenység önállóan nem támogatható a GINOP-2.1.7-15 keretében.
 • A projekt megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele. A tevékenység önállóan nem támogatható a GINOP-2.1.7-15 keretében.
 • Általános (rezsi) költségek. A tevékenység önállóan nem támogatható a GINOP-2.1.7-15 keretében.
 
3. Regionális beruházási támogatás keretében (Kizárólag azon vállalkozások esetében támogatható, amelyek a támogatást nem elsődleges mezőgazdasági termeléshez veszik igénybe)
 • Eszközbeszerzés: Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése. A tevékenység önállóan nem támogatható az uniós pályázat keretében.
 • Immateriális javak beszerzése: Harmadik féltől piaci áron megvásárolt szabadalmak és egyéb immateriális javak (pl. licenc, oltalom), valamint ezen immateriális javakhoz (szellemi termékekhez) kapcsolódó hasznosítási jogok beszerzése, amennyiben a tranzakcióra a piaci feltételeknek megfelelően került sor. A tevékenység önállóan nem támogatható az uniós pályázat keretében.

A regionális beruházás keretében beszerzett eszközök vagy immateriális javak a projekt megvalósítási időszakának végéig a termelési célra nem használhatóak.

4. A KKV-k vásárokon való részvételéhez nyújtott támogatás (maximum a projekt összes elszámolható költségének 20%-a)
 • A vállalkozásnak valamely kiállításon vagy vásáron való első három részvétele támogatható a projekt keretében kifejlesztett K+F eredmény bemutatása céljából. A tevékenység önállóan nem támogatható a GINOP-2.1.7-15 keretében.
5. A kis- és középvállalkozás részére tanácsadáshoz nyújtott támogatás keretében.
 • Tanácsadás igénybevétele (A tanácsadási szolgáltatások költségei összesen nem haladhatják meg a projekt összes elszámolható költségének 20%-át.)
 
A pályázat benyújtható 2015. december 15-től 2017. december 14-ig. -
A pályázat részletei...
Innovációs voucher - Uniós pályázat a mikro-, kis- és közepes vállalkozások bevonására az innovációs láncba, valamint a vállalkozások KFI tevékenységének intenzitásfokozására - GINOP-2.1.4-15
Pályázati támogatás összege:

3 - 20 millió forint

Támogatható tevékenységek:
GINOP-2.1.4-15 innovációs uniós pályázat szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei: 
 
 1. Egyéb szakértői szolgáltatás költségei: innovációs támogató szolgáltatások hatékonyabb termékek, eljárások és szolgáltatások fejlesztése céljából:
  • adatbankok, műszaki szakkönyvtárak igénybevétele,
  • felsőoktatási intézmény, akadémiai vagy állami kutatóintézet, állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaság, egyéb minősített szolgáltató által biztosított laboratóriumhasználat, 
  • minőségtanúsítás keretén belül elszámolható egyrészt a rendszer kialakítása, azaz irányítási rendszer kézikönyve, folyamatleírások, munkautasítások, munkaköri leírások készítése, irányítási rendszer bevezetése, oktatása a felkészítő szervezet árajánlata alapján, másrészt nemzetközileg elismert tanúsíttatás: elő audit, tanúsító audit, a tanúsítvány regisztrációjának költsége a tanúsító szervezet árajánlata alapján, 
  • műszaki, tudományos tesztelés igénybevétele felsőoktatási intézmény, akadémiai vagy állami kutatóhely, állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaság, egyéb minősített szolgáltató bevonásával egy adott műszaki és/vagy technológiai bizonytalanságot jelentő probléma megoldására, amelyet a támogatást igénylő a saját kapacitásai és tudása révén megoldani nem képes. 
 2. Jelen uniós pályázati felhívás esetében a költségek elszámolására a következőképpen van lehetőség:
  • amennyiben a támogatást igénylő a projekt megvalósítása során csak egy szolgáltatótól vesz igénybe szolgáltatást, abban az esetben az elszámolás kizárólag szállítói finanszírozás keretében, egy összegben történhet;
  • amennyiben a támogatást igénylő a projekt megvalósítása során több szolgáltatótól vesz igénybe szolgáltatást, abban az esetben az elszámolás utófinanszírozás keretében történhet.
 3. Az egyéb minősített szolgáltatóktól igénybe vett szolgáltatások abban az esetben számolhatók el amennyiben az árajánlatadó megfelel az alábbi feltételeknek:
  • Egy adott szolgáltató legfeljebb 5 támogatást igénylőnek adhat árajánlatot. A szolgáltatónak az árajánlatban minden esetben meg kell neveznie azokat a vállalkozásokat, melyek részére az árajánlat kiállításának dátumáig árajánlatot adott a GINOP-2.1.4 uniós pályázat kapcsán;
  • Azon szolgáltató, mely a GINOP-2.1.4 uniós pályázat keretében árajánlatot ad egy adott támogatást igénylő részére, a GINOP-2.1.4 keretében nem nyújthat be támogatási kérelmet támogatást igénylőként;
  • A szolgáltató utolsó lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti éve adózott eredményének meg kell haladnia az árajánlat tárgyát képező szolgáltatás árának értékét;
  • A szolgáltató az árajánlat kiállítását megelőző teljes lezárt üzleti évre vonatkozó mérlegében aktiválásra került kísérleti fejlesztés legalább a szolgáltatás árával megegyező értékében;
  • A szolgáltató az árajánlat kiállítását megelőző teljes lezárt üzleti évre vonatkozó TAO bevallásában a K+F ráfordítása eléri legalább a szolgáltatás árának értékét
  • A szolgáltató utolsó lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évi beszámolójában az átlagos statisztikai létszám meghaladja a 3 főt, akik szakirányú végzettséggel rendelkeznek és az árajánlat kiállítását megelőző két évben folyamatosan, teljes munkaidőben az alkalmazásában álltak;
  • A szolgáltató-váltásra nem kerülhet sor a projekt megvalósítása során, az esetleges váltás automatikusan elállást von maga után;
  • A szolgáltató nettó 5 millió Ft-os költségenként rendelkezik olyan szakirányú (projekt szakterületének megfelelő) közép- vagy felsőfokú végzettségű szakember(ek)rel, aki(k) az árajánlat kiállítását megelőző két évben folyamatosan, teljes munkaidőben az alkalmazásában álltak;
  • A szolgáltató a megbízást alvállalkozónak nem adhatja tovább;
  • A szolgáltató az árajánlat kiállítását megelőző 2 évből rendelkezik legalább 3 db, a GINOP-2.1.4 Felhívásból megvalósítani kívánt projekt keretében nyújtott szolgáltatás árának minimum 75%-át elérő, releváns, a projekt témájához kapcsolódó, nem állami támogatásból megvalósított szolgáltatáshoz kapcsolódó nem állami támogatásból megvalósított szolgáltatáshoz kapcsolódó referenciával.
 
Az uniós innovációs pályázat 2016. március 21. - 2018. március 20. között nyújtható be. -
A pályázat részletei...
Gyakornoki program pályakezdők támogatására - GINOP-5.2.4-16 - Uniós pályázat
Pályázati támogatás összege:

1,9 - 30 millió Ft.

Támogatható tevékenységek:
Kötelezően megvalósítandó tevékenységek a Gyakornoki program pályakezdő támogatására című uniós pályázat keretében:
 1. Gyakornokok foglalkoztatása,
 2. Vállalati gyakornoki kapcsolattartói tevékenység,
 3. Adminisztrációs tevékenység,
 4. Kötelezően előírt nyilvánosság, tájékoztatás.
Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:
 1. megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása,
 2. a gyakornoki munkahely(ek) kialakításához, a munkavégzéshez szükséges eszközök, immateriális javak beszerzése,
 3. a gyakornoki munkahely(ek) kialakításához, a gyakornoki munkavégzés ellátásához szükséges infrastrukturális és ingatlan beruházás,
 4. megváltozott munkaképességű munkavállaló gyakornoki foglalkoztatása esetében a munkába járás vagy a munkavégzés segítésével foglalkozó személy foglalkoztatása.

Partneroldalunk: 

LinkFarm - minőségi linkgyűjtemény
A pályázat benyújtható 2016. augusztus 1. és 2018. július 31. között. -
A pályázat részletei...
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése - VP2-6.3.1-16 - Uniós pályázat
Pályázati támogatás összege:
 1. egyösszegű átalány formájában, két részletben, nyújtható támogatás.
 2. igényelhető támogatás: 15 000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre.
 3. az első kifizetési kérelem benyújtás alkalmával a támogatás a teljes összeg 75%-a.
 4. a fennmaradó 25% támogatási összeg igénylés az üzleti terv teljesítése előrehaladásának függvényében, legkorábban az első igényléstől számított 36 hónap elteltével tervezhető és igényelhető.
Támogatható tevékenységek:

A Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése (VP2-6.3.1-16) uniós pályázat keretében a támogatást igénylő az üzleti tervben vállalja, hogy, legfeljebb négy éves időszak elteltével a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 eurót, vagy a mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.

A pályázat benyújtható 2016.03.21. és 2018. 03. 20. között. -
A pályázat részletei...
Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása - VEKOP-1.3.1-16 - uniós pályázatok - Széchenyi 2020 program
Pályázati támogatás összege:

1,5 - 10 millió forint

Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása (VEKOP-1.3.1-16) uniós pályázat keretében igényelhető támogatási összeg nem haladhatja meg a támogatási kérelem beadását megelőző teljes lezárt üzleti év éves átlagos statisztikai állományi létszámának 1.000.000 Ft-tal szorzott összegét.
 
Támogatható tevékenységek:
Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei 
 1. Marketing, kommunikációs szolgáltatások
  • Külföldi kiállításon vagy vásáron való részvétel
  • Magas szinten feldolgozott, végfogyasztásra szánt termékhez kapcsolódó külföldi árubemutató szervezése
  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások
 2. Egyéb szakértői szolgáltatási költségei
  • Tanácsadás igénybevétele (az összes elszámolható költség legfeljebb 5%-át teheti ki)
  • Piackutatás elkészítéséhez kötődő szakértői és tanulmánykészítési szolgáltatás igénybevétele (legfeljebb 500.000 Ft értékben elszámolható)
  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások (az utazási költség legfeljebb két fő részére számolható el, szállásköltség legfeljebb bruttó 100 EUR/fő/éj értékben, legfeljebb két fő részére, a kiállítás időtartamára és további 3 napra, de legfeljebb 6 éjszakára)
  • Innovációs tanácsadás és innovációs támogató szolgáltatás költsége (az összes elszámolható költség legfeljebb 5%-át teheti ki és maximálisan nettó 96.000 Ft/embernap összeg számolható el rá)
 3. Egyéb szolgáltatási költség
 4. Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége (az összes elszámolható költség legfeljebb 0,5%-át teheti ki)
Beruházáshoz kapcsolódó költségek
 1. Immateriális javak beszerzésének költsége
  • Online megjelenés támogatása
  • Szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége
Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei
 1. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség
  • Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások
 
Az uniós pályázatok benyújtása 2016. május 9-tól 2018. május 9-ig lehetséges. -
A pályázat részletei...
Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása - VEKOP-8.3.1-16 - Uniós pályázat
Pályázati támogatás összege:

2 - 3 millió forint

Támogatható tevékenységek:
I. Projektelőkészítés költségei
 
1. Egyéb projekt előkészítéshez kapcsolódó költség
 1. cégalapítás hatósági díjai,
 2. cégalapításhoz kapcsolódó ügyvédi szolgáltatás igénybe vétele,
 3. alapításhoz, működéshez szükséges kötelező engedélyek beszerzésének igazgatási, eljárási költségei, illetékek,
 4. szakhatósági engedélyek beszerzéséhez szükséges mérnöki tanácsadás.
Az előkészítés költségei az üzleti terv elfogadásának napjától számolhatók el.
 
II. Beruházáshoz kapcsolódó költségek
 
1. Eszközbeszerzés költségei
 1. új tárgyi eszközök beszerzése beleértve a szállítás és üzembe helyezés, valamint a betanítás költségét, amennyiben közvetlenül az eszközhöz kapcsolódik,
 2. irodai, igazgatási berendezések, felszerelések (Irodai bútor tekintetében kizárólag író- és tárgyalóasztal, szék, irattároló szekrény, polc beszerzése támogatható,
 3. infokommunikációs eszközök (hardver, hálózati eszközök, nyomtató, mobiltelefon).
2. Immateriális javak beszerzésének költségei
 1. licence költségei,
 2. Immateriális jószágként aktivált, jelen felhívás 2. számú szakmai mellékleteként meghatározott TESZOR listában szereplő szoftver beszerzése beleértve a betanítás költsége (közvetlenül a beszerzett szoftverhez kapcsolódva),
 3. domain név regisztráció és a hozzá tartozó webtárhely díja (maximum bruttó 40.000 Ft),
 4. domain név regisztrációhoz kapcsolódód honlapkészítés (kötelező, amennyiben a domain regisztrációra is igényel támogatást) (maximum bruttó 200.000 Ft).
III. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások
 
1. Képzéshez kapcsolódó költségek
2. Egyéb szakértői szolgáltatás költségei
3. Marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei
 1. marketing eszközök elkészítése, design tervezése,
 2. vásárokon, kiállításokon való részvétel,
  • beépítetlen és beépített terület, illetve kiállító helyiség bérleti díja,
  • kiállítóhelyiség, stand felállításával és működtetésével kapcsolatos költségek (pl. személyzeti belépők építés és bontás idejére, behajtási engedélyek építés és bontás idején a kiállítás területére, víz- és áramfogyasztás, stb.),
  • kötelező regisztráció/katalógus beiktatás költsége,
  • területdíjhoz kapcsolódó egyéb kötelező költségek (pl. kötelező biztosítás).
4. Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége a „Széchenyi 2020 Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei útmutató és arculati kézikönyv KTK 2020” szerint.
5. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó bérleti díj
 1. a munkavégzéshez szükséges, a megfelelő munkafeltételek biztosításához szükséges eszközbérlése, amennyiben az üzleti tervben/támogatási kérelemben indoklásra kerül, költséghatékonysága bemutatásra kerül az eszközbeszerzéshez képest,
 2. a tervezett gazdasági tevékenység ellátásához szükséges üzlethelyiség vagy irodabérlése – kizárólag az egyik költségtípus számolható el.
IV. Szakmai megvalósításában közreműködők költségei
 
1. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jellegű ráfordítás
 1. bérköltség (munkaviszony),
  • vállalkozói kivét,
 2. a hatályos jogszabályok szerinti, munkáltatót terhelő adók és járulékok.
 
Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása című uniós pályázat keretében a vállalkozó (egyéni vagy társas) saját maga által végzett tevékenységének az ellentételezése, valamint új munkavállaló munkabére számolható el.
A vállalkozó (egyéni vagy társas) személyes közreműködőként végzett tevékenységének az ellentételezése (beleértve a vállalkozói kivétet), új munkavállaló bérköltsége. KATA adózó esetén csak a bérköltség számolható el.
Bérköltségként beleértve a vállalkozói kivétet is maximum havonta a mindenkori garantált bérminimum összege számolható el minden foglalkoztatott esetében. 2016-ban a 454/2015. (XII.29) Kormány rendeletben meghatározott garantált bérminimum havi, bruttó 129.000 forint. Részmunkaidős foglalkoztatás esetében a munkaidővel arányos bérköltség számolható el a Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása című uniós pályázat keretében.
 
V. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költségek
 
1. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó anyagköltség (munkakör betöltéséhez szükséges munkaruha, munkavédelmi felszerelés, továbbá egyéb, nettó 100.000 Ft egyedi beszerzési összeget el nem érő kis értékű eszköz).
 
VI. Általános (rezsi) költség:
 
1. Egyéb általános (rezsi) költség
 1. Vállalatirányítási tevékenységek (könyvelés, bérszámfejtés) arányosított költségei,
 2. Dokumentációs, irattárazási, archiválási költségek,
 3. Postai, telekommunikációs, adminisztrációs költségek,
 4. Közüzemi díjak és szolgáltatások, rezsi költségek, takarítás, hulladékgazdálkodás, őrzés.
A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása című uniós pályázatra 2016. július 04-től 2018. július 04-ig lehet pályázatot benyújtani. -
A pályázat részletei...
Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése - GINOP-5.1.3.-16
Pályázati támogatás összege:

6,5-250 millió Ft.

Támogatható tevékenységek:

A Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése - GINOP-5.1.3.-16 uniós pályázat az alábbi tevékenységek finanszírozását támogatja:

Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek:

a)      Célcsoporttag – új munkavállaló foglalkoztatása,

b)      Piacra jutás támogatása,

c)       Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság,

d)      A projekt menedzsmentjével kapcsolatos tevékenységek 15 millió Ft-ot meghaladó támogatási igény esetében.

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:

Előkészítési tevékenység,

a)      Termék/szolgáltatásbővítés, fejlesztés,

b)      Infrastrukturális és ingatlan beruházás,

c)       Szakmai működés fejlesztése,

d)      Célcsoport gazdasági szerepvállalásához kötődő egyéni fejlesztő tevékenység, munkaerő-piaci szolgáltatások, tréningek a célcsoport felkészítésére, mobilizálására, motiválására,

e)      Célcsoport és szakmai megvalósító képzésen való részvétele,

f)        Szemléletformálást segítő helyi akciók a társadalmi felelősségvállalás keretein belül,

g)      A megváltozott munkaképességű új munkavállaló esetében,

h)      Projekt menedzsmentjével kapcsolatos tevékenységek 15 millió Ft-ot nem meghaladó támogatási igény esetében,

i)        Holnapfejlesztés.

A pályázat 2016. szeptember 1-től - 2018. szeptember 3-ig nyújtható be. -
A pályázat részletei...
Szemléletformálási programok - KEHOP-5.4.1
Pályázati támogatás összege:

5-20 millió Ft.

Támogatható tevékenységek:

A Szemléletformálási programok – KEHOP-5.4.1 uniós pályázat keretében önállóan támogatható tevékenységek:

 • Intézményi, települési, illetve több településen átívelő, interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatok szervezése és lebonyolítása. A tevékenységen előre meghatározott tematikára épülő, egy vagy több jól lehatárolt, egymással összefüggő témát többféle megközelítésben tálaló, különböző célcsoportok bevonására és a közösségek aktivizálására alkalmas, többféle programtípus megvalósítását értjük. A programok kialakításánál alapkövetelmény a célcsoportok aktív, igazolható bevonása.
 • Települési figyelemfelhívó akciók megvalósítása. A tevékenységen önállóan lebonyolított szemléletformálási rendezvényeket vagy más rendezvény keretében, az energiatudatosságot népszerűsítő megjelenést (pl. saját stand önálló programokkal) értünk.
 • Települési/intézményi szereplők energiatudatos szemléletének terjesztésében való közreműködés ösztönzése, ennek keretében: tájékoztató előadások/workshopok/fórumok szervezése és lebonyolítása a projektben érintett intézmények munkavállalói számára. A tájékoztató előadások/workshopok/fórumok szervezése és lebonyolítása kizárólag a projekt keretében megvalósuló szemléletformálással érintett település(ek) intézményeinek (polgármesteri hivatal, iskolák, óvodák stb.) döntéshozói és munkavállalói energiatudatos szemléletének formálását, terjesztését szolgálhatja.
 • Gyakorlatorientált ismereteket átadó, pozitív, a mindennapos tevékenységek közé integrálható, jó példákat közvetítő térségi és helyi tanulmányi versenyek szakmai előkészítése és lebonyolítása. A tevékenység során kisléptékű, intézményi, iskolai, települési vagy térségi versenyek, vetélkedők támogathatók.

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

 • Gyakorlatban hasznosítható ismeretek és tudás átadására alkalmas szemléletformáló szakkörök szervezése és lebonyolítása. A szakkörök témája célzottan csak energiatudatossággal kapcsolatos (energiatakarékosság, energiahatékonyság, megújuló energiafelhasználás) lehet. Alapcél a problémák és megoldások felismertetése és a mindennapi élet során hasznosítható jó gyakorlatok megismertetése, tapasztalatcsere, egyéni megoldások, saját ötletek megismertetése.
 • A települési programsorozathoz és figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódó médiakampányok megszervezése és lebonyolítása. A tevékenység során a kötelezően választott (a, b) tevékenységhez kapcsolódó médiakampányok támogathatók (tv, rádió megjelenés, óriásplakátok, internetes hirdetések, újságcikkek, stb.).
 • A Szemléletformálási programok uniós pályázat fő céljához kapcsolódó szakirányú tanulmányi kirándulások, szakmai üzemlátogatások, szakmai tanulmányutak megszervezése és lebonyolítása, azokon való részvétel támogatása. A meghatározott célokhoz egyértelműen kapcsolódó gyártók, gyártási folyamatok, termelők, mintaértékű felhasználók és egyéb helyszínek meglátogatása, megismertetése támogatható. Kizárólag a kedvezményezett település(ek) döntéshozói és intézményei munkavállalói, valamint a közoktatásban résztvevők számára történő, belföldi tanulmányút megszervezése és lebonyolítása támogatható.
 • A kedvezményezett honlapján belül a projekt számára aloldal létrehozása és annak a projekt során elkészített tartalmakkal és szervezett eseményekkel való folyamatos feltöltése, frissítése. Kedvezményezett köteles az aloldalon a projekttel kapcsolatos információkat közzétenni, a projekt időtartama alatt folyamatosan frissíteni, illetve a projekt keretében készült tanulmányokat, összefoglalókat hozzáférhetővé tenni. A honlap és annak tartalmának elérését a fenntartási idő végéig biztosítani kell.
 • Térségi vagy helyi rendezvényeken energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások szervezése és lebonyolítása gyermekek számára
 • A gyakorlati tanulást elősegítő, a célcsoportot aktívan bevonó, demonstrációs elemeket tartalmazó ismeretterjesztő bemutatóhely kialakítása. A bemutatóhely kialakítható szabadtéri vagy beltéri környezetben, a bemutató témájának célzottan az energiatudatossághoz (energiatakarékosság, energiahatékonyság, megújuló energiafelhasználás) kell kapcsolódnia.

A Szemléletformálási programok – KEHOP-5.4.1 uniós pályázat keretében az alábbi tevékenységek nem támogathatóak:

 • konkrét szervezet(ek), termék(ek) vagy szolgáltatás(ok)marketingje, népszerűsítése
 • nemi, faji vagy etnikai származáson, valláson, vallásos vagy politikai meggyőződésen, fogyatékosságon, koron vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetést tartalmazó vagy közízlést sértő kommunikációs tevékenység
 • politikai tartalmú kommunikációs tevékenység
 • közoktatási, szakképzési vagy felsőoktatási alaptevékenység (formális oktatás)
 • külföldi helyszínen megvalósuló rendezvény, illetve külföldi lakosság elérése

A Szemléletformálási programok – KEHOP-5.4.1 uniós pályázat keretében elszámolható költségek köre:

1. PROJEKTELŐKÉSZÍTÉS

Az előkészítés közbeszerzési költségeken kívüli összes elszámolható költsége (pl. előzetes tanulmányok költsége és egyéb projekt előkészítéshez kapcsolódó költség összesen) nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 5%-át.

A közbeszerzési költségek a Szemléletformálási programok pályázat keretében nem haladhatják meg a projekt összes elszámolható költségének az 1 %-t.

 • Előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok költsége
  • Megvalósíthatósági tanulmány- egyéb terv költségének elszámolására csak részletes indoklással van lehetőség
  • Társadalmi partnerek, érintettek bevonásával kapcsolatos költségek
 • Közbeszerzés költsége
  • Közbeszerzési szakértő díja
  • Közbeszerzési eljárási díja
 • Egyéb projektelőkészítéshez kapcsolódó költség
  • Szükségletfelmérés, helyzetfeltárás költsége
  • Előkészítéshez kapcsolódó egyéb szakértői tanácsadás

2. PROJEKTMEGVALÓSÍTÁS

 • Beruházáshoz kapcsolódó költségek:
  • Eszközbeszerzés költségei, kivéve használt eszköz beszerzése
  • Immateriális javak beszerzésének költsége
   • Vagyoni értékű jog bekerülési értéke
   • Szoftver bekerülési értéke
   • Egyéb szellemi termék bekerülési értéke
  • Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei
   • Egyéb szakértői szolgáltatás költségei
  • Marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei
   • Marketing eszközök fejlesztése, kivitelezése
   • Rendezvényszervezés, kapcsolódó ellátási, catering költségek, reprezentációs költségek
   • Egyéb kommunikációs tevékenységek költségei
  • Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége - maximum az összes elszámolható költség 0,5 % lehet.
   • Tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelező feladatok költségei
  • Egyéb szolgáltatási költségek
   • Biztosítékok jogi, közjegyzői, bankköltségei
   • Hatósági igazgatási, szolgáltatási díjak, illetékek
   • Vagyonbiztosítás díja
 • Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei
  • Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jellegű ráfordítás
   • Munkabér
   • Foglalkoztatást terhelő adók, járulékok
   • Személyi jellegű egyéb kifizetések (kivéve jutalom)
  • Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség
   • Utazási költség
   • Szállásköltség
   • Helyi közlekedés költsége
 • Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költségek
  • Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó anyagköltség
  • Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szállítási, tárolási, raktározási költség
 • Projektmenedzsment költség (Maximum az összes elszámolható költség 2,5 % lehet.)
  • Projektmenedzsment személyi jellegű ráfordítása
   • Munkabér
   • Foglalkoztatást terhelő adók, járulékok
   • Személyi jellegű egyéb kifizetések
  • Projektmenedzsmenthez kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség
   • Utazási költség
   • Szállásköltség helyi közlekedés költségei
   • Napidíj
  • Projektmenedzsmenthez idénybevett szakértői szolgáltatás díja
  • Egyéb projektmenedzsment költség
   • Projektmenedzsmenthez kapcsolódó anyag és kis értékű eszközök költsége  
 • Általános (rezsi) költség (Maximum a projekt összes elszámolható költségének 1 %-a lehet.)
  • Egyéb általános rezsiköltség
   • Kommunikációs és postaforgalmi szolgáltatások költsége
   • Bankszámla nyitás és vezetés költsége
   • Dokumentációs/archiválási költség

Adók, közterhek (ide nem értve a le nem vonható áfát)

A költségek elszámolhatóságának kezdete: 2015. szeptember 1. vége: 2020. december 31.

Az „települési programsorozathoz és figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódó médiakampányok megszervezése és lebonyolítása” választható tevékenység megvalósításához kapcsolódó költség maximális mértéke az összes elszámolható költségre vetítve 20%.

A „gyakorlati tanulást elősegítő, a célcsoportot aktívan bevonó, demonstrációs elemeket tartalmazó ismeretterjesztő bemutatóhely kialakítása” választható tevékenység megvalósításához kapcsolódó költség maximális mértéke az összes elszámolható költségre vetítve 20%.

A pályázat benyújtási ideje: 2016. július 4-től 2018. július 4-ig. -
A pályázat részletei...
VÁLLALATOK K+F+I TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA - VÁLLALATI KFI_16
Pályázati támogatás összege:

Az uniós pályázati támogatás összege: 80-500 millió Ft.

 • Konzorcium esetén az egyes konzorciumi tagok vonatkozásában a minimum igénybe vehető támogatási összeg 80 millió Ft.
 • A konzorcium vonatkozásában az igényelhető támogatás összege minimum 160 millió Ft, maximum 500 millió Ft.
 • Konzorcium esetén az igényelt támogatás legalább 50%-át a konzorciumvezetőnek kell igényelnie.
Támogatható tevékenységek:

Önállóan támogatható tevékenységek:

 1. Kísérleti fejlesztés

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázat keretében önállóan kizárólag kísérleti fejlesztés tevékenység támogatható, melynek keretében elszámolható költségek el kell, hogy érjék a projekt elszámolható költségeinek legalább 50%-a.

Kísérleti fejlesztés: a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is.

A kísérleti fejlesztéshez tartozhat az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások prototípusainak és kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése. Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan prototípusok és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen.

A kísérleti fejlesztésbe még akkor sem tartoznak bele azok a szokásos vagy időszakos változtatások, amelyeket meglévő termékeken, gyártósorokon, előállítási eljárásokon, szolgáltatásokon és egyéb folyamatban lévő műveleteken végeznek, ha e változtatások fejlesztésnek minősülnek.

Önállóan nem támogatható tevékenységek a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázat keretében

 1. Alkalmazott (ipari) kutatás: (maximum a kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás elszámolható költségeinek 50%-a).
 • Ipari kutatás tevékenységre az a vállalkozás pályázhat, amelynek 80-250 millió Ft támogatási igény között minimum 1 fő, 250 millió Ft támogatási igény felett minimum 2 fő, a projekt szakterületéhez kapcsolódó, legalább MA/Msc fokozatú diplomával rendelkező, minimum napi 4 órában foglalkoztatott alkalmazottja van a támogatási kérelem benyújtásakor. Ezt a feltételt a kedvezményezettnek az ipari kutatási tevékenység ideje alatt teljesíteni szükséges.
 1. Koordinációs tevékenység
 2. A projekt szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele.
 3. Eszközbeszerzés: Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése
 4. A projekt céljához feltétlenül szükséges épület építése, bővítése, átalakítása, korszerűsítése, és a szükséges alap infrastrukturális fejlesztések.
 5. Immateriális javak beszerzése: Immateriális javakra, tárgyi eszközökre, infrastrukturális beruházásra és a beruházásra aktivált szolgáltatásra irányuló tevékenység kutatási infrastruktúrához nyújtott beruházási támogatás és – amennyiben azok közvetlenül a projekt folyamán merülnek fel – kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatás keretében végezhető.
 6. KKV-k kiállításon vagy vásáron való részvétele: A vállalkozásnak valamely kiállításon vagy vásáron való részvétele támogatható a projekt keretében kifejlesztett K+F eredmény bemutatása céljából.

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázat keretében elszámolható költségek részleteiről érdeklődjön tanácsadóinknál!

A pályázatok benyújtása a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2016. december 31-ig lehetséges. -
A pályázat részletei...
Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pest megyében - VEKOP 1.2.1-16
Pályázati támogatás összege:

5-24 millió Ft.

Támogatható tevékenységek:
A Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pest megyében - VEKOP 1.2.1-16 uniós pályázat keretében az alábbi tételek számolhatóak el:
 • Önmagukban:
  • Gyártáshoz kapcsolódó, új termelőeszköz beszerzése (min. az összköltség 50%-a)
   • technológiai korszerűsítést eredményező, új, egyenként min. nettó 200.000 Ft értékű eszközök
 • Önmagában nem támogatható tevékenységek:
  • az új eszközök működtetéséhez szükséges, egyenként min. nettó 30.000 Ft értékű hardver eszközök, hálózati és telekommunikációs eszközök
  • Immateriális javak beszerzésének költsége:
   • Az új termelő berendezés működtetéséhez szükséges információs technológiafejlesztéshez kapcsolódó szoftverek beszerzése,
   • Az új termelőeszköz beszerzéséhez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésének költsége.
 
Az uniós pályázat benyújtási ideje: 2016. június 17-től 2018. június 18-ig. -
A pályázat részletei...
Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel - VEKOP-5.1.1-5.1.2-16
Pályázati támogatás összege:
A vissza nem térítendő támogatás összege: 3-50 millióFt.
Az igényelhető kölcsön: 3-50 millió Ft.
 • Az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét.
 • A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum a projekt elszámolható költségének 45%-a lehet.
Saját forrás: minimum 10%. 
Kamat: 2 %/év
Kezelési költség: Nincs
Rendelkezésre tartási díj: Nincs
Előtörlesztési díj: Nincs
A Végső Kedvezményezett által kezdeményezett szerződésmódosítási díj: Fennálló hitelösszeg 1,5 %-a, de minimum 50.000 Ft
Futamidő:
A Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év, amely az esetleges türelmi és rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.
Rendelkezésre tartási idő: A projekt fizikai befejezésétől számított legfeljebb 12 hónap, de nem lehet több, mint a Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 24 hónap.
Türelmi idő: A rendelkezésre tartás végétől számított max. 12 hónap, de max. a szerződéskötéstől számított 24 hónap utolsó napja.
 
Támogatható tevékenységek:
A komplex projektjavaslatra vonatkozó előírások az épületenergetikai pályázat - VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 keretében:
 • Az energiahatékonyság fokozására irányuló projektrész – B) tevékenység – aránya alátámasztottan el kell, hogy érje legalább az 50%-ot a projekt összes elszámolható költségén belül.
 • A megújuló energia felhasználásra irányuló projektrész – C) tevékenység – aránya alátámasztottan el kell, hogy érje legalább a 10%-ot a projekt összes elszámolható költségén belül.
 • A kombinációnak projektenként szükséges megfelelni.
Önállóan támogatható tevékenység: nincs, tekintettel arra, hogy komplex beruházásokra kerül sor.
Önállóan nem támogatható tevékenységek:
A) Projekt-előkészítési tevékenységek: (az összes elszámolható költségre vetítve max. 5%)
Előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok elkészítése (az összes elszámolható költségre vetítve a műszaki ellenőri szolgáltatás max. 1%)
 
B) Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek:
I. Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése
 • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
 • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése
 • Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
A projektelem megvalósítása csak és kizárólag az I. a) és/vagy b) projektelem megvalósítása esetén támogatható tevékenység a épületenergetikai pályázat - VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 esetében.
 
II. Épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítése
 • Fűtési- és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése
 • Központi szellőző-, hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése, kialakítása
 • Meglévő hőelosztó rendszerek korszerűsítése, veszteségeinek csökkentése.
 
III. Meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása
A III. projektelem megvalósítása csak és kizárólag az I. és/vagy a II. projektelem megvalósítása esetén támogatható tevékenység.
 • Fényforrások, világítótestek és előtétek cseréje,
 • Meglévő kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése, és az ehhez kapcsolódó az igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások (pl. szakaszolások, mozgásérzékelők) kialakítása, amennyiben energia-megtakarítást eredményeznek.
 
C) Megújuló energiafelhasználás növelését célzó tevékenységek:
I. Napkollektoros rendszer telepítése a fejlesztésben érintett épület HMV igényének részbeni, vagy teljes kielégítése céljából, és/vagy fűtésrásegítésre
II. Brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési és HMV igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából
III. Napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához
IV. Hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre
 
Főbb nem támogatható tevékenységek:
 • Új építmény létrehozására ebben a épületenergetikai pályázat - VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 esetében nem lehetséges pályázni, kivéve a megújuló energiatermelő létesítmények, illetve hőtermelő cseréje esetén az új energiatermelő berendezések köré épített, technológiai célú, és az energiahordozók tárolására szolgáló indokolt nagyságú, de maximum 20 m2-s építmény építésére.
 • Nem nyújtható támogatás épületenergetikai fejlesztéshez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg.
 • Távhőrendszerről való leválás ebben a konstrukcióban nem támogatható, kivételt képez a gőzközegű távhő.
 • Olyan épületek felújítása, melyek nem tartoznak a 176/2008 (VI.30.) kormányrendelet hatálya alá, a épületenergetikai pályázat - VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 keretéből nem támogathatóak.
 
A pályázatok 2016. november 15-től 2018. november 15-ig nyújthatóak be. -
A pályázat részletei...
Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével - uniós pályázat - EFOP-1.3.5-16
Pályázati támogatás összege:

15 - 28 millió forint

Támogatható tevékenységek:

Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek:

I. Projekt szakmai megvalósítása:

„A” tevékenységcsoport (kötelező)

 1. célcsoport toborzása, bevonása;
 2. önképzés;
 3. a projekt tevékenységet bemutató generációk közötti együttműködést, kapcsolattartást, kommunikációt támogató események szervezése, lebonyolítása;
 4. önkéntes tevékenység keretében biztosított szolgáltatások nyújtásának megszervezése, közvetítése;
 5. kapcsolattartás és adatszolgáltatás az EFOP-1.2.3-VEKOP/15 Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve kiemelt projekt kedvezményezett szervezettel (Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft.).

„B” tevékenységcsoport (választható)

A „B” tevékenységcsoport esetében a szakmai megvalósításban kizárólag 1 (vagy részmunkaidőben 2) fő önkéntes-koordinátor vehet részt, aki a projekt teljes szakmai vezetését és a tevékenységek megvalósítását, koordinációját is ellátja.

 1. közösségi együttműködést támogató helyi összefogás erősítése, partnerség építés a közösségi tervezés módszerével;
 2. alulról jövő, a közösségépítés módszerével megvalósított, a közösség életére hatást gyakorló tervek felkarolása, koordinálása;
 3. kisközösségek önszerveződések együttműködésének mélyítése, tudás és tapasztalat megosztás;
 4. létrejött közösségek gondozása, mentorálása.

„C” tevékenységcsoport (választható)

 1. helyi hagyományok ápolását célzó rendezvények, valamint a nemzetiségek kulturális identitásának elmélyítését szolgáló programok szervezése;
 2. szakmai fórumok, konferenciák és rendezvények szervezése a közéleti szerepvállalás és érdekképviselet elősegítése, a társadalmi felelősségvállalás és önkéntesség kultúrájának erősítése és a fenntartható fejlődés tudatosítása érdekében;
 3. közösségi aktivitás erősítését célzó események, programok és rendezvények szervezése, illetve lebonyolítása;
 4. családok megerősítését, fiatalok felelős életre nevelését segítő programok támogatása.

II. Projekt előkészítés

III. Projektmenedzsment

IV. Kötelező tájékoztatás és nyilvánosság

V. Horizontális szempontok

 

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:

I. Projekt szakmai megvalósítása:

„A” tevékenységcsoport

 1. helyi közösségek formális szervezeti létrehozásának, illetve fejlesztésének elősegítése;
 2. képzések, tréningek lebonyolítása;
 3. a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen eszközök beszerzése.

„B” tevékenységcsoport

 1. különböző generációs közösségek együttműködésének koordinálása.

„C” tevékenységcsoport

 1. a helyi szellemi, tárgyi és épített kulturális örökség összegyűjtése, rendszerezése és megismertetése a helyi és nemzetiségi identitás megőrzése érdekében;
 2. projekt megvalósításához nélkülözhetetlen eszközök bérlése.
- A pályázat benyújtási ideje: 2016. szeptember 1-től 2018. szeptember 3-ig.
A pályázat részletei...
Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása - uniós pályázat - VEKOP-1.3.1-16
Pályázati támogatás összege:

1,5 - 10 millió forint

Kikötés: Az igényelhető támogatási összeg nem haladhatja meg a támogatási kérelem beadását megelőző teljes lezárt üzleti év éves átlagos statisztikai állományi létszámának 1.000.000 Ft-tal szorzott összegét.

Támogatható tevékenységek:

Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei 

 • a. Marketing, kommunikációs szolgáltatások
  • i. Külföldi kiállításon vagy vásáron való részvétel
  • ii. Magas szinten feldolgozott, végfogyasztásra szánt termékhez kapcsolódó külföldi árubemutató szervezés.
  • iii. Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások
 • b. Egyéb szakértői szolgáltatási költségei
  • i. Tanácsadás igénybevétele (az összes elszámolható költség legfeljebb 5%-át teheti ki)
  • ii. Piackutatás elkészítéséhez kötődő szakértői és tanulmánykészítési szolgáltatás igénybevétele (legfeljebb 500.000 Ft értékben elszámolható)
  • iii. Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások (az utazási költség legfeljebb két fő részére számolható el, szállásköltség legfeljebb bruttó 100 EUR/fő/éj értékben, legfeljebb két fő részére, a kiállítás időtartamára és további 3 napra, de legfeljebb 6 éjszakára)
  • iv. Innovációs tanácsadás és innovációs támogató szolgáltatás költsége (az összes elszámolható költség legfeljebb 5%-át teheti ki és maximálisan nettó 96.000 Ft/embernap összeg számolható el rá)
 • c. Egyéb szolgáltatási költség
 • d. Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége (az összes elszámolható költség legfeljebb 0,5%-át teheti ki)

Beruházáshoz kapcsolódó költségek

 • a. Immateriális javak beszerzésének költsége
  • i. Online megjelenés támogatása
  • ii. Szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége

Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei

 • a. Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó útiköltség, kiküldetési költség
  • i. Piacra jutás tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások
 
- Az uniós pályázatok benyújtása 2016. május 9-tól 2018. május 9-ig lehetséges.
A pályázat részletei...

A Közép-Magyarország régió